Negatif SEO, kötü niyetli bir uygulamadır. Bu, kötü biri tarafından rakip sitelere zarar vermek amacıyla yapılan hileli işlemlerdir. İnsanlar, rakiplerinin arama motorlarında kötü sonuçlarla karşılaşmalarını sağlamak için bu taktiklere başvurabilirler. Bunun da adı “Black SEO“dur.
Bu kötü niyetli kişiler, rakiplerinin arama motoru sıralamalarını düşürmek için çeşitli hileler kullanır. Örneğin, sahte sosyal profiller oluşturarak veya sitenize spam içerikli binlerce bağlantı oluşturarak çevrimiçi itibarınızı zedelerler.
Daha da kötüsü, bazı kötü niyetli kişiler web sitelerini hacklemek gibi tehlikeli yöntemlere de başvurabilirler. Neyse ki, böyle saldırılardan kurtulmanın yolları vardır.
Negatif SEO Türleri
1)Kötü Backlinkler
Backlink Google’ın sitenize başka iyi sitelerden gelen bağlantılar olduğunda ona değer vermesidir. Eğer güvenilir sitelerden iyi bağlantılar alırsanız, sitenizin üst sıralarda yer alma şansı daha yüksek olur.
Ama ya spam içerikli veya kötü sitelerden bağlantılar alırsanız ne olur? İşte burada Google, sitenizin değerini düşürebilir veya hatta sitenizi tamamen listeden çıkarabilir.
Kötü niyetli insanlar bunu çok iyi bilir. Bu yüzden otomatik yazılımlar ve Genel Blog Ağları (PBN’ler) gibi şeyler kullanarak sitenizi arama motorları için riskli hale getirebilirler.
Çözüm: Eğer sitenizin trafiği hızla düşerse dikkatli olmanız gerekir. Bağlantıları kontrol etmek için Ahrefs gibi bir araç kullanarak spam içerikli siteleri bulabilirsiniz. Onları belirledikten sonra, Google’a sitenize saldıran tüm spam içerikli bağlantıları içeren bir “reddetme” dosyası göndermeniz gerekebilir.
2)Sahte Sosyal Medya Hesapları
Bazı kötü insanlar, markanızın itibarını zedelemek için sahte sosyal medya hesapları oluşturabilir. Ünlü markaların sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Kimlik hırsızlığıyla ilgili bir yeraltı endüstrisi bile var.
Saldırganlar ve otomatik yazılımlar, bir markanın veya bir kişinin fotoğraflarını ve ayrıntılarını taklit etmek için sahte profiller oluştururlar. Gerçek ve sahte profilleri birbirinden ayırt etmek gerçekten zor olabilir.
Hilekarlar o kadar akıllıdır ki, bir markanın logosunu, yazı tipini ve renk düzenini esrarengiz bir şekilde taklit ederek değerleri çalabilirler.
Donald J. Trump’ın bu sahte Twitter hesabına bir göz atalım.
Çözüm: Takipçilerinize sahte profilleri bildirmelerini söyleyin. Bu, hızlı bir şekilde sonuç almanın en iyi yoludur. Ayrıca sosyal medya izleme araçları kullanmak da sahte profilleri tespit etmek için etkili bir yöntemdir.
3) İçeriğinizin Kopyalanması
Bazı kötü insanlar, web sitenize zarar vermek amacıyla için bu hileli yöntemi kullanır. Sitenizin içeriğini çalarak başka web sitelerinde yayınlamak ve arama motorlarını kandırmak isteyebilirler.
Bazı saldırganlar ise sadece içeriği kopyalamakla yetinmezler. Kendi sitelerine kopyaladıkları sizin içeriğinizi Google’a şikayet edip kendilerine ait olduğunu iddaa edebilirler. Google tarafından sitenizin cezalandırılmasını talep ederler.
Çözüm: İçeriğinizin kopyalanıp kopyalanmadığını bulmak için sosyal medya dinleme araçlarına benzer araçlar kullanılabilir. Sitechecker bu konuda size yardımcı olabilir.
Bu tür araçların çoğu benzer şekilde çalışır. Yapmanız gereken tek şey, web sitenizin adresini girerek bir site kontrol raporu oluşturmak. Bu araçların premium sürümlerine abone olmak, daha fazla bilgi edinmenize yarayabilir
4)Kaliteli Backlinlerin Silinmesi
Bu, kötü niyetli insanların sizin değerli bağlantılarınıza saldırmak için kullandıkları bir hile yöntemidir. Kendilerini sizin veya şirketinizi temsil eden bir ajans gibi gösteren web yöneticilerine talepler gönderirler.
Taleplerinde Google’ın algoritmasında yapılan değişiklikler gibi sebepleri gösterebilirler. Daha ileri düzeydeki saldırganlar, Google’a Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası (DMCA) kaldırma talepleri gönderirler.
Geçmişte kötü niyetli kişi, bir web sitesinin 1.600’den fazla baklink adresini kaldırmaya çalıştı. Ve ne oldu biliyor musunuz? Google, önemli sayıda adresi gerçekten kaldırdı.
Çözüm: Web yöneticileriyle iletişim kurarken profesyonel bir e-posta adresi kullanın. Örneğin, smith@example.com gibi bir adres, smithfromexample@gmail.com’dan daha profesyonel görünür. Ayrıca, geri bağlantılarını performanslarına göre sınıflandırabilir ve takip etmek için araçlar kullanabilirsiniz.
5)Sahte Yorumlar Yayınlamak
Sosyal medya ve Google listelerinde sahte kötü yorumlar yayınlamak, kötü niyetli insanların marka imajınızı lekelemek için kolay bir yoludur. Yerel işletme ve hizmet değerlendirmeleri, arama motorları tarafından demokratik bir şekilde kullanılırken, saldırganlar bunları manipüle etmeyi kolay bulur. İleri düzeydeki saldırganlar, bu işi yapmak için gelişmiş botlar kullanabilirler.
Arama motorları, bir sitenin sıralamasını belirlerken yıldız derecelendirmelerini ve yorumları dikkate alır, bu yüzden sahte olumsuz yorumlar itibarınıza zarar verebilir.
Arama motorları sitenizi üst sıralarda gösterse bile, insanlar sözde kötü yorumları görerek olumsuz etkilenir. Sonuç olarak, işinizi görmezden gelip başka bir seçenek tercih edebilirler.
San Diego SEO Inc CEO’su Cristian Ward, “Eğer yerel bir işletmeyseniz, Google’ın zengin snippet’lerinde yıldız derecelendirmeleri göründüğü için, sahte negatif derecelendirmeler size büyük zarar verebilir” diyor.
Çözüm: Yorumlarınızı aktif olarak takip etmek, sahte olumsuz yorumları uzak tutmanın tek yoludur. Neyse ki, arama motorları size kötü niyetli yorumları işaretleme seçeneği sunar. Lütfen bu seçeneği kötüye kullanmamaya dikkat edin.
Bazı durumlarda gerçek olumsuz yorumlar bile sahte gibi görünebilir. Eğer bir olumsuz inceleme gerçekse, müşteriyle iletişim kurarak sorununuzu çözmek akıllıca bir seçenek olabilir.
Sitenizin Negatif SEO’dan Zarar Gördüğü Nasıl Anlaşılır?
1.Trafikte Ani Düşüş
Negatif SEO saldırısının açık bir etkisi, trafikte ani bir düşüşe neden olmasıdır. Bazı durumlarda, saldırı çok etkili olabilir ve web siteleri hızla milyonlarca ziyaretçi kaybedebilir. Örneğin, 2019’da bir marka yönetim şirketi olan Sitecare, siyah şapka SEO uzmanları tarafından bir saldırıya uğradı.
Saldırganlar, Sitecare’in web sitesine gölge dolu birçok web sitesinden on binlerce kötü niyetli bağlantı oluşturdu. Bu bağlantılar, güvenilmez kaynaklara işaret ediyordu.
Sadece birkaç gün içinde, Sitecare’in trafik oranı büyük ölçüde düştü.
Bir sonraki 30 gün boyunca, Sitecare birçok önemli anahtar kelime nedeniyle sıralamalarda geriledi.
Bu, Google’ın siteyi cezalandırma yöntemiydi. Arama motoru, Sitecare’in algoritma manipülasyonu yapmaya çalıştığını düşündü ve onları cezalandırdı. Bu nedenle trafik düşüşü yaşandı.
Bazen, trafik düşüşü eğitimsiz bir göz tarafından fark edilmeyebilir. Ancak birkaç hafta boyunca trafik durumunu izlemeye devam êdilirse, aşamalı bir düşüş fark edilebilir
2.Yükleme Süresinde Yavaşlama
Negatif SEO saldırısı durumunda sitenizin başka bir etkisi, yükleme süresinin yavaşlamasıdır. Saldırganlar bu saldırıyı Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarıyla başarır.,
DDoS Saldırısı, sunucunuza yüzlerce istek göndererek onun çökmesine neden olma tekniğidir. Gerçek ziyaretçiler sitenize erişemezler. Sitede bulunanlar da kötü bir kullanıcı deneyimi yaşarlar.
DDoS Saldırısı zamanla etkisini gösterir. Sunucunuz çöker ve Google’ın sitenizi tarayamamasına neden olur. Siteniz arama sonuçlarında listelenmez.
3.Gölgeli Web Sitelerinden Gelen Bağlantılar
Geri bağlantılarınıza dikkat etmek, saldırganları kontrol etmenin başka bir yolu olabilir. Eğer sitenize aynı IP adresine sahip çok sayıda alan adından bağlantılar geliyorsa, bu bir Negatif SEO saldırısı olabilir.
Web’i sürekli olarak izleyebilen ve sitenize bir bağlantı yapıldığında size hemen bildirim gönderen bir araç kullanabilirsiniz. Böylece Negatif SEO saldırısına uğrayıp uğramadığınızı anında öğrenebilirsiniz.
Eğer siteniz hedef kitlenizin bulunmadığı bir ülkeden çok sayıda bağlantı alıyorsa, bu da bir Negatif SEO saldırısı olabilir.
Saldırganlar genellikle sitenizi dışarıdan hedeflerler.
Sitenizin spam içerikli bağlantı saldırısı altında olup olmadığını anlamanın başka bir kolay yolu, bağlantının metnine bakmaktır. Metin, sitenizin konusuyla ilgisi olmayan bir şeyse, bu bir spam bağlantısı olabilir.
Sitenizi Negatif SEO’dan Korumanın Yolları
1-SEO Hizmetinizi Dikkatlice Seçin
İyi niyetlere sahip olabilirsiniz. Ama ya SEO hizmeti veren firma, adil olmayan siyah şapka SEO stratejilerini tercih eden biri ise ne yaparsınız? Size 1. sayfa sıralaması garantisi veren bir SEO hizmetine güvenmeyin.
SEO dünyasında hiç kimse bunu garanti edemez.
Bazı SEO ajansları, bağlantıları satın alma gibi hileli yöntemler kullanabilir. Bunu çok gizli bir şekilde yaparlar. Eğer size dışarıdan bağlantı oluşturma görevlerini verdiklerini söylerlerse dikkatli olun. Dış kaynak kullandıkları şirket, bağlantı spam şemalarının bir parçası olabilir.
Size belli bir ücret karşılığında belirli bir sayıda bağlantı sözü veren SEO şirketlerinden uzak durun.
2-Uyarı Araçlarını Kullanın
Google Search Console‘u kullanmaya başlayın. Eğer siteniz bir saldırı altındaysa, sizi uyaracaktır. Uyarıları görmek için Web Yöneticisi Tercihleri bölümündeki “Tüm Sorunlar” seçeneğini seçtiğinizden emin olun.
Geri bağlantılarınıza dikkat etmek için araçlar mevcuttur. Bu araçlar, sitenize bir bağlantı eklendiğinde veya kaybolduğunda sizi uyarabilir. Bu gerçekten önemlidir, çünkü bir tehdidi önceden bilmek sizi büyük bir sorundan koruyabilir.
Web yöneticisi araçlarına benzer şekilde, bir site izleme aracı size geri bağlantılarla ilgili e-posta gönderir. Eğer çok fazla bağlantınız varsa, önemli olanları etiketleyerek kolay izleme yapabilirsiniz.
3-Kontrol, Kontrol, Kontrol
İzlemek gibi görünse de, sitenizi kontrol etmek derinlemesine ve kapsamlı bir işlemdir.
Tam bir site kontrolü, geri bağlantılarınızı detaylı bir şekilde incelemenizi ve sayfalarınızın kopyalarını tarayarak web’i kontrol etmenizi içerir. Kontrol araçları, geri bağlantıları .txt formatında toplamanıza ve bunları Google’a reddetme için göndermenize olanak sağlar.
Kontrol araçları aynı zamanda çeşitli parametreler ve işaretler kullanarak sitenizdeki zararlı unsurların etkisini tahmin etmenize yardımcı olabilir.
Bir site kontrolü, sadece spam içerikli geri bağlantıları bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizin nerede başarılı olduğunu ve nerede eksik olduğunu da söyler. Web sitenizi değerlendirecek, tasarım ve kullanıcı deneyimindeki hatalar hakkında size rapor sunacaktır.
Kontrol aynı zamanda SEO stratejinizi geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca hataları düzeltmek için özel öneriler alırsınız.
4-Anahtar Kelimelerin Tıklama Oranını (TO) İzleyin
Bu, sitenize botlar aracılığıyla yapılan zekice bir saldırı türüdür. İyi yetişmiş saldırganlar, belirli anahtar kelimelerde sıralamalarınızı görmek için botları programlar. Sonra, bu botları sizin dışınızdaki diğer siteleri veya hedef siteleri tıklamak için kullanırlar.
Bu süreç, Google’ın web sitenizin ilgili anahtar kelimelerde değerli olmadığını düşünmesine neden olabilir. Bu da sitenizin o anahtar kelimeler için sıralamasının düşmesine yol açar.
Google, kullanıcılara en ilgili sonuçları sunmayı amaçladığından, düşük bir tıklama oranı sitenizi popüler yapmaz. Bu saldırı erken aşamada fark edilmezse, sitenizin sıralamasını ciddi şekilde etkileyebilir.
Anahtar kelimelerinizin tıklama oranını dikkatlice takip edin. Eğer ani bir düşüş fark ederseniz, kaybedilen sıralamayı geri kazanmak için güvenilir bir tıklama oranı botu kullanmayı düşünebilirsiniz.
5-Sitenizi Güçlendirin
“Önlemek tedaviden iyidir” sözünü her zaman hatırlayın. Sitenizin saldırıya uğrama olasılığı diğer Negatif SEO saldırılarına göre düşük olsa da, risk alamazsınız.
İlk adım olarak, sitenizi Google Search Console’a kaydetmek önemlidir. Eğer siteniz güvenlik tehdidi altında ise, Google sizi uyaracaktır. Sitenizin saldırıya uğrayıp uğramadığını kontrol etmek için ücretsiz araçlar bulunmaktadır.
Eklentilerinizi ve sitenizle ilişkili diğer üçüncü taraf yazılımları güncellemek önemlidir. Bu araçların geliştiricileri, güvenlik ve hata düzeltmeleri için düzenli olarak güncellemeler sağlar. Bu nedenle, otomatik güncellemelerin etkinleştirilmesi önemlidir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden 2010 yılında Bölüm Üçüncüsü olarak mezun oldum. Çeşitli yurtiçi ve yurtdışı projelerde görev aldım. Öğrencilik yıllarımdan beri hobi olarak ilgilendiğim yazılım ve programlaya artık profesyonel olarak devam ediyorum. Jeoloji Mühendisliği kariyerimi bırakıp yazılım sektöründe çalışmaya karar verdim. Yazılımda kendimi geliştirdim, geliştirmeye devam ediyorum. 2018’den beri bu sektördeyim.